Beweegdaelen: heel Beekdaelen in beweging

In de voormalige gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken zorgden veel partijen voor sport- en beweegmogelijkheden. “Met het ontstaan van de nieuwe gemeente Beekdaelen willen ook wij als organisaties de handen in elkaar slaan en meer samenwerken. Dat doen we vanaf nu onder de naam Beweegdaelen”, aldus Elvera Weusten (Nuth beweegt Nuth).

Samen in beweging

In Beekdaelen is er al veel in beweging. De organisaties Ecsplore, Nuth beweegt Nuth (initiatief van Negen), GGD, JOGG én MEE zorgen ieder op hun manier ervoor dat jong en oud kan meedoen en de kans krijgt om gezond te leven. “Maar er liggen nog veel kansen om heel Beekdaelen in beweging te brengen en houden, vooral als we meer samen werken. Samen bereiken we meer mensen. Vanaf nu zorgen we in Beekdaelen voor beweging onder de naam Beweegdaelen”, vertelt Fabian Brinkman (Ecsplore). “We zijn er als gemeente Beekdaelen trots op dat deze samenwerking is ontstaan. Een mooi voorbeeld voor anderen om samen verder te komen”, aldus wethouder Essers (gemeente Beekdaelen).

Beekdaelen in beweging

“Het afgelopen jaar hebben we met elkaar rond de tafel gezeten om te komen tot een plan voor de toekomst. We leggen de focus op kinderen, zodat zij een kansrijke start krijgen op een gezond leven”, licht Elvera toe. Om daartoe te komen worden diverse interventies ingezet. In de basis verandert er niet veel aan het sport- en beweegaanbod van alle uitvoeringsorganisaties. “Dat wat goed gaat, blijven we vooral doen. Denk aan de JOGG aanpak, maar ook aan In Actie projecten en de inzet van Ben Bizzie om kinderen meer en beter te laten sporten. En we blijven ons inzetten voor verenigingen, kwetsbare inwoners en senioren. We gaan vooral meer samen doen: we bundelen onze krachten en expertise om nog meer mensen in Beekdaelen in beweging te brengen”, aldus Judith Aerdts (GGD/JOGG). “We willen van Beekdaelen dé plek maken waar alle inwoners de kans krijgen om gezond te leven in een gezonde en groene omgeving”. En dat doet Beweegdaelen niet alleen. “We werken met heel veel partners samen, zoals scholen, kinderopvangcentra, zorg- en welzijnspartners en natuurlijk de vele verenigingen die Beekdaelen rijk is”, licht Fabian toe.

Jong en oud beweegt mee

Het beweegteam gaat vol energie aan de slag om jong én oud in beweging te brengen. Roy Jacobs: “Jong geleerd, is oud gedaan en daarom zorgen we voor een gezonde en actieve basis voor kinderen uit Beekdaelen.” Xanne Nanuru vult aan: We zetten ons elke dag weer in om kinderen meer en beter te laten bewegen”. “We dragen bij aan een gezonde omgeving voor kinderen, waar water drinken rookvrije omgevingen vanzelfsprekend zijn. We betrekken daar ook ouders bij, net als het verenigingsleven in Beekdaelen”, vertelt Sjoerd Rietjens. Net zo belangrijk als sporten, is dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan meedoen. Roswitha Martinussen: “Met en zonder beperking, jong en oud. We brengen mensen samen en gaan zo de eenzaamheid tegen. Ken Diedering: “Heel belangrijk daarbij zijn vitale sportverenigingen. Zij helpen ons om mensen in beweging en samen te brengen. Daarom helpen wij de verenigingen om vitaal te worden en blijven.”

Beweegdaelen van start

“Graag hadden we op een feestelijke en natuurlijk sportieve manier de aftrap voor Beweegdaelen willen geven. Door alle corona-maatregelen is dat (nog) niet mogelijk. Daarom geven we een digitale aftrap met de lancering van onze nieuwe website. De komende weken laten we iedereen in Beekdaelen op verschillende (digitale) manieren kennismaken met Beweegdaelen en het beweegteam. Neem vooral snel een kijkje op onze website www.beweegdaelen.net en volg ons via Facebook @beweegdaelen.”

* De omslagfoto is genomen voor corona, net als een aantal foto's hieronder.