Beweegdaelen voorstander van een open club

Beweegcoach Sjoerd werd onlangs geïnterviewd door De Limburger. Hij vertelt over Beweegdaelen en wat we doen. Lees mee!

Beweegdaelen organiseert activiteiten om gezond bewegen en sporten te stimuleren. Daarvoor moeten verenigingen in Beekdaelen ook meer samenwerken.

Fusiegemeente Beekdaelen besloot onlangs vijf ton per jaar uit te trekken om inwoners te helpen meer (samen) te sporten en bewegen. Om de activiteiten bijscholen en sportclubs beter te kunnen coördineren hebben Ecsplore, Negen, MEE Zuid-Limburg en de GGD elkaar gevonden in Beweegdaelen. Samen willen ze mensen en clubs meer in beweging brengen. Er zijn nu al activiteiten op scholen en bij verenigingen, maar zeker in corona tijd is het lastig organiseren. „We moesten het roer omgooien en veel digitaal doen”, zegt Sjoerd Rietjens, combinatiefunctionaris Sport en Educatie bij Ecsplore in Geleen. Dat resulteerde in activiteiten als digitale gymlessen en huisnummerbingo. Veel clubs liggen stil of hebben de activiteiten op een laag pitje staan, al zijn er sinds kort weer wat mogelijkheden op scholen en met trainingen. „Verenigingengrijpen alles aan om te laten zien dat ze er nog zijn. We moeten zien wat er mogelijk is. Eventueel kunnen we een aantal binnensportverenigingen naar buiten halen.”

Oplossing

Beweegdaelen organiseert niet alleen activiteiten, maar adviseert verenigingen ook. Rietjens ziet dat veel clubs het moeilijk vinden om leden aan te trekken en vast te houden. Veel mensen willen zich niet meer binden aan een club, maar wellicht wel meedoen aan activiteiten. Het opzetten van een open club kan volgens Rietjens bijdragen aan op oplossing. In Oirsbeek werken verschillende clubs, scholen en kinderopvang al samen op een vergelijkbare manier. Rond sportpark De Oirsprong proberen ze activiteiten op te zetten waar ook niet-leden aan mee kunnen doen. „Het zou goed zijn als op meer plekken een open club van de grond komt”, denkt Rietjens. Daarnaast kunnen clubs ‘in het zonnetje gezet worden’ door ze activiteiten te laten organiseren met scholen en kinderopvang. Daardoor krijgen kinderen mogelijk interesse om lid te worden.

Aanbod

Maar verenigingen moeten zich ook richten op 55-plussers en gehandicapten. Voor hen is het aanbod vaak nog moeilijk te vinden, zegt Rietjens. Dat terwijl samen bezig zijn niet alleen gezond is voor lichaam en geest, maar ook kan helpen de eenzaamheid te verminderen. Er zijn al activiteiten als walking football, maar Beweegdaelen wil senioren en mensen met een beperking de weg wijzen naar meer mogelijkheden om samen te sporten. De samenwerking binnen Beweegdaelen startte een half jaar geleden en moet komende zomer helemaal op stoom zijn, zegt Rietjens. Van oudsher was Ecsplore actief in Schinnen en Onderbanken, terwijl Negen zich richtte op de voormalige gemeente Nuth. Als de samenwerking deze zomer echt uit de startblokken schiet, levert dat hopelijk kruisbestuiving op, en meer activiteiten voor jong en oud. Zeker als de coronaregels daarvoor meer ruimte bieden.

Bron: De Limburger
Door: Geertjan Claessens