Bewoners AZC in beweging

Sporten voor asielzoekers is niet overal vanzelfsprekend. Toch is sport en beweging voor deze doelgroep erg belangrijk om structuur en ritme in hun leven te krijgen. In november is onze beweegcoach Stijn gestart AZC in Sweikhuizen. Iedere dinsdagmiddag verzorgt hij een sport- en beweegaanbod voor de bewoners van het AZC. Hij leidt een beweeggroep met enkel vrouwen, een beweeggroep met enkel mannen en een fietsgroepje met twee Somalische vrouwen. Hieronder vertelt hij over zijn ervaringen.

Sport kent geen grenzen

Het beweegaanbod is iedere week verschillend. Zo gaan we aan de slag met bewegen op muziek, fitness, voetbal en handbal. Zodra de muziek start, komen de bewoners al in beweging. Je voelt direct een positieve prikkel. Dit geeft mij een boost om te starten met de beweeglessen.

Daarnaast verzorg ik ook fietslessen voor twee Somalische vrouwen. Een bijzondere activiteit met veel waardering. Beide vrouwen willen het vertrouwen terugkrijgen, zodat ze ook met de fiets naar de supermarkt kunnen die twee dorpen verderop ligt. Dit bespaart hen tijd en energie. De fietslessen bestaan uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Bij het theoretische gedeelte kun je denken aan het leren van verkeersregels. Tijdens het praktische gedeelte stappen de bewoonsters de fiets op. Dit is het lastigste gedeelte. Je ziet vaak dat het balans houden hen moeilijk afgaat. Het is een kwestie van vallen en opstaan, blijven oefenen en vertrouwen in jezelf.

Het beweegaanbod is een aanwinst

Ik krijg ontzettend veel energie van het werk bij het AZC. De bewoners zijn erg dankbaar wat zorgt voor een sterke verbondenheid. Natuurlijk blijft de communicatie soms lastig, met bewoners uit o.a. Venezuela en Nigeria, maar met handen en voeten kom ik al ver. Door deze bijzondere gesprekken kom je achter het indrukwekkende verleden van de bewoners, en ik kan je zeggen dat het niet niks is. Met het sportaanbod haal ik bewoners uit hun huidige sleur en tover ik een glimlach op hun gezicht. De bewoners en de woonbegeleiders zijn blij met mijn komst. Een bewoonster laat weten: ‘Ik kijk uit naar Stijns komst, omdat ik het leuk vind om sportief bezig te zijn met de medebewoners. Het geeft mij energie’’. De woonbegeleiders zijn het hiermee eens: ‘’Wij hebben zelf nauwelijks uren om mensen in beweging te zetten. Het is een echte aanwinst dat jullie hier een sport- en beweegaanbod aanbieden en rekening houden met de afkomst van de doelgroep’’.

Sport zorgt voor geluk en is in elke taal hetzelfde. Het is geweldig om me zo waardevol te voelen voor deze doelgroep!