Rookvrij spelen in Beekdaelen

Alle speeltuinen in Beekdaelen zijn binnenkort zichtbaar rookvrij. De gemeente plaatst op alle speelplekken een bord en stoeptegel ‘Dit terrein is Rookvrij’. Een logische stap, vinden de gemeente en de speeltuinen. Op plekken waar veel kinderen komen, hoort roken niet thuis.

Meer rookvrije zones

Dat roken ongezond is, weten we inmiddels allemaal. Toch rookt nog steeds ruim 15% van de volwassenen in Beekdaelen. Ook zijn er elke dag nog jongeren die voor het eerst een sigaret opsteken en verslaafd raken. Om roken te ontmoedigen, maken we steeds meer plekken in de gemeente rookvrij, vooral de plekken waar veel kinderen spelen. De rookvrije zones zijn te herkennen aan de speciale stoeptegels en borden. Het is de bedoeling dat rokers én niet-rokers samen werken aan het rookvrij houden van zo’n gebied. “We hopen de komende tijd nog meer rookvrije zones te realiseren”, aldus wethouder John Essers, namens gemeente Beekdaelen.


Reacties uit de praktijk

In Beekdaelen zijn een aantal speeltuinen al langere tijd rookvrij, dus er zijn al ervaringen. Een paar reacties:

Speeltuin Vaesraede: “De niet-rokers in ons bestuur wilden al langer een rookvrije speelplek, op de eerste plaats voor onze jeugd (lees toekomst). Na lang aandringen ging het hele bestuur akkoord . Sinds begin seizoen 2020 is ons gehele terrein rookvrij!”

Speeltuin ’t Sjravelheukse, Merkelbeek: “Wij zijn rookvrij geworden, omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen in een gezonde omgeving kunnen spelen en niet het slechte voorbeeld over nemen van rokers.”

Speeltuin het Wipke, Oirsbeek: “Onze speeltuin is al drie jaar rookvrij. Daar waar het een aantal jaar geleden nog vrij normaal was dat in de buitenlucht, en dus ook in de speeltuin, gerookt kon worden, hebben we ons als bestuur sterk gemaakt voor een rookvrije speeltuin. Door met onze vrijwilligers de bezoekers te informeren en af en toe mensen aan te spreken, is het Wipke vanzelf rookvrij geworden.

Speeltuin Breukberg, Schinveld: “Sinds twee jaar is onze speeltuin rookvrij. In het begin was het even moeilijk voor de bezoekers. Nu weten zij niet beter dan dat ze buiten de poort moeten gaan roken.”

Wilt u zelf een rookvrije zone in uw buurt of bij de vereniging?
Neem contact op via rookvrij@ggdzl.nl om te zien wat we voor u kunnen betekenen.