TIPS: BEWEGEN MAAKT GEZOND ÉN GELUKKIG

Bewegen kan de hele dag door, zowel binnen als buiten. Het houdt ons fit en gezond. Onze beweegcoaches helpen om thuis te blijven bewegen. Beweeg je mee?

GELUKKIG EN ONTSPANNEN

Voor iedereen geldt dat voldoende beweging en gezond eten belangrijk zijn om vitaal oud te kunnen worden. Maar wist je ook dat sporten gelukkig maakt? Door te bewegen, maakt het lichaam een stofje aan: endorfine. Ook wel het geluksstofje genoemd. Het zorgt ervoor dat je je na het sporten beter, ontspannen en tevreden voelt. Sporten geeft een voldaan gevoel, daardoor zit je lekkerder in je vel. En ondanks dat het veel energie kost, levert het ook weer veel energie op!

GEZOND LICHAAM

Bewegen is natuurlijk ook goed voor de gezondheid. We zijn echter kampioen in zitten: gemiddeld meer dan 8 uur per dag! Daar moet verandering in komen. Om gezond te blijven, is het nodig om gemiddeld 30 minuten per dag te bewegen. Dat verbetert de weerstand én verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

GOED VOOR DE GEEST

Wist je ook dat sporten goed voor jouw hersenen is? Het zorgt ervoor dat je dingen beter kunt onthouden. Maar ook dat je informatie beter en sneller kunt verwerken en je beter kunt concentreren. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat regelmatig bewegen het ontstaan van dementie vermindert.

GOED BEGIN VAN DE DAG

Onze beweegtip: begin de dag met beweging. Zeker als je in de ochtend last van stijfheid of een zwaar gevoel hebt. Zet eventueel de wekker vijf minuten eerder en start de dag met een aantal fijne rek en strekoefeningen. Het kost weinig moeite en maakt de ochtend een stuk fijner!

  • Begin lekker in bed! Ga op je rug liggen, strek je armen (boven je hoofd) en doe hetzelfde met de benen. Adem vier keer diep in en uit en zorg daarna dat je jezelf volledig ontspant.
  • Ga op de rand van het bed zitten en buig de romp voorover totdat deze op je bovenbenen komt te liggen. Doe dit twee keer 10 tellen.
  • Leg je kin op je borst, draai je hoofd twee keer rond naar rechts en links. Doe het daarna twee keer de andere kant op.
  • Sta op en zet je voeten neer op heupbreedte. Breng je romp met armen gestrekt naar beneden en probeer de voeten aan te raken. Probeer dit 8 seconden vol te houden.